Spiseforstyrrelser rammer flere, end man skulle tro

okt 25, 2013

Spiseforstyrrelser rammer flere, end man skulle tro

Posted in : Kost on by : admin

Spiseforstyrrelse er bestemt ikke en rar ting at døje med, da man udsætter sig selv for et kæmpe pres – Både fysisk og psykisk. Sammenligner vi kroppen med en maskine, har den brug for brændstof af den helt rigtige type og i den helt rigtig mængde. Hvis ikke vi får dette begynder “maskinen” at fungerer dårligere og dårligere.

Hvorfor er det så vigtigt at spise korrekt

Det er vigtigt at spise rigtigt, da vores krop har brug for en masse næring for at fungere optimalt. Hvis vi ikke får den rigtig kost, kan det føre til en lang række sygdomme, og vil kunne nedsætte vores levetid. Kroppen har brug for en lang række vitaminer og mineraler, der hjælper vores vitale organer, der gør, at vi fungerer.

Hvad er en spiseforstyrrelse?

En spiseforstyrrelse kan betegnes, når en persons tanker, følelser og adfærd omkring kost og vægt begrænser livsudfoldelsen, og forringer livskvaliteten. Nogle af de mest kendte spiseforstyrrelser er anoreksi (Anorexsia Nervosa) og bulimi (Bulimia Nervosa), og disse rammer desværre rigtig mange danskere.

Der findes ikke nogen direkte årsag til, at folk får en spiseforstyrrelse, men årsagerne kan være af genetisk karakter (arveligt) eller af psykologisk karakter (personlighedsmæssig). Mange mener også at de vestlige kvindeidealer, som ses overalt i medierne, kan påvirke kvinderne, da man her skal være meget tynd.

Hvem kan få en spiseforstyrrelse?

Det kan alle i princippet, men det ses dog oftest, at det er kvinder, som får en spiseforstyrrelse. Det er især i de unge år, at spiseforstyrrelsen debuterer, hvilket hænger ret godt sammen med, at det nok er der, man er mest modtagelig over for medierne – og måske også meget sårbar.

Kigger vi på en statistik inden for forekomster af bulimi, var det omkring 90% af tilfældene kvinder/piger.

Kilde: http://www.netpsych.dk/Articles.aspx?id=20

Flere end du tror

Spiseforstyrrelse kan være en svær ting at få et overblik over, da rigtig mange lever med deres spiseforstyrrelse i stilhed. De søger altså ikke hjælp, og prøver for så vidt muligt at holde omverdenen uvidende. Det er selvfølgelig rigtig skræmmende, da der potentielt set er mange flere personer med spiseforstyrrelser, end hvad statistikken kunne vise. Det er derfor vores pligt at tale med vores bekendte, hvis vi fornemmer, at de tænker uforholdsmæssigt meget over kalorier mv.

Få hjælp til spiseforstyrrelsen

Hvis du kan mærke, at du har en spiseforstyrrelse, er det en god idé at søge hjælp. Selv hvis du tænker, at du har kontrol over situationen, og at du kun gør det for dit eget bedste. Hvis bare der hersker den mindste mistanke, handler det om at søge hjælp, så man enten kan få be- eller afkræftet det.

Kildehøj Privathospital tilbyder eksperthjælp inden for alle former for spiseforstyrrelser.