Husk altid dine vaccinationer inden din udlandsrejse

nov 4, 2013

0

Husk altid dine vaccinationer inden din udlandsrejse

Posted in : Sundhed on by : admin

Vaccination Sydafrika

Vaccinationer er ikke det mest spændende i verden, men det er vigtigt at du får de rigtige vaccinationer inden du tager på ferie. Forskellige destinationer kræver forskellige vacciner, så gør dig selv en tjeneste og få lavet dine vacciner inden afrejse.

Hvor skal jeg have min vaccine?

De fleste danskere får deres vaccine hos deres egen private læge. Din egen læge har både viden om hvilke vaccinationer du skal have, og han kan give dig dem selv. Et alternativ til din egen læge er statens serum institut. Her er det også muligt at få vejledning om hvilke vacciner du skal have, samt mulighed for at blive henstillet til en klinik der kan give dig vaccinerne.

Hvilke lande kræver vaccine?

Et generelt råd er, at alle udenfor Europa, USA og Canada kræver vaccination. Så derfor kræver langt destinationer at du får en eller flere vacciner. Men selv når du rejser i disse lande, kan det stærkt anbefales, at få både en stivkrampe vaccination, og en vaccine mod difteri. Det er to meget almindelige vacciner, og mange danskere har dem i forvejen. Begge vacciner indgår i Danmarks børnevaccinationsprogram. Begge vacciner skal fornyes hvert 10. år.

Ud over disse to vacciner, skal du undersøge hvilke vacciner din specifikke destination kræver. Skal du f.eks. rejse til Sydafrika, skal du udover de føromtalte vaccinationer også have vaccinationer mod hepatitis A, hepatitis B og desuden også have malariapiller i nogle tilfælde. Malariapillerne skal du kun have i nogle tilfælde, så det er en god ide at konsultere sin læge eller rejsebureauet inden afrejse.

Vil du selv undersøge hvilke vaccinationer din rejse kræve, kan du klikke ind på Statens Serum Instituts hjemmeside. Her er det muligt, at få information om de enkelte lande, sygdommene i landene og hvilke vacciner de kræver.

Spar penge på dine vacciner

Mange vacciner forlænger deres levetid markant ved to vacciner. Skal du f.eks. have en vaccine mod hepatitis A, holder en vaccine 1 år, men levetiden forlænges til 25 år efter den anden vaccine. Du skal være opmærksom på at vaccinerne skal tages med minimum 5 måneders mellemrum for at opnå den ønskede effekt.

Så har du fået en vaccine inden afrejse, er det en god ide også at få en vaccine efter din hjemkomst. På den måde behøves du ikke tænke på det, inden din næste rejse.