Forskellige tegn på spiseforstyrrelser

aug 21, 2014

0

Forskellige tegn på spiseforstyrrelser

Posted in : Kost, Sundhed on by : admin

Grå verden af spiseforstyrrelser

En spiseforstyrrelse er en forfærdelig sygdom, som flere og flere unge kvinder og mænd rammes af. Når man først har fået denne lidelse, kan det være rigtig svært at blive rigtig rask igen. Men jo tidligere sygdommen diagnosticeres og behandles, jo lettere er det at hjælpe personen med at blive rask igen. Derfor er det vigtigt, at familie og venner er i stand til at spotte tegnene på en spiseforstyrrelse, så den pågældende person, hurtigt kan blive sendt i behandling for spiseforstyrrelsen

Opdag tegnene på en spiseforstyrrelse

At spotte de tidlige tegn på en spiseforstyrrelse er ikke altid lige let. For det første er de personer, der lider af spiseforstyrrelsen ofte yderst dygtige til at skjule det. Hvis man ikke holder øje, virker det næsten som om, at de lever et normalt liv, og enhver lille ting der er unormalt, har de for det meste en god forklaring på. Men man skal ikke lade sig snyde!

For det andet er der mange mennesker, der ikke ved hvad tegnene er på de forskellige spiseforstyrrelser, hvorfor det også kan være svært at opdage tegnene i tide. Læs med her og bliv lidt klogere på de forskellige former for spiseforstyrrelser:

  • Anorexia nervose (nervøs spise-vægring) er en spiseforstyrrelse, der især er udbredt blandt unge kvinder og piger, dog rammes drenge også af denne sygdom. Sygdommens kendetegn er først og fremmest ekstremt selvfremkaldt vægttab. Den syge har en ekstrem frygt for at blive tyk, på trods af at de allerede er undervægtige. Personen har et ekstremt behov for at kontrollere sit madindtag, hvilket er et tegn, man skal se efter.
  • Bulimia nervosa (nervøs overspisning) er en spiseforstyrrelse, der er karakteriseret ved anfald af overspisning, som er efterfulgt af en sygelig regulering af vægten for ikke at tage på. Denne regulering kan finde sted enten ved brug af tvungen opkast eller brug af afføringsmidler. Således er det især adfærden efter indtagelse af mad, som man som omgangskreds skal holde øje med.
  • Binge Eating Disorders (BED) er en spiseforstyrrelse, som er karakteriseret ved tvangsoverspisning. Denne spiseforstyrrelse er relateret til højt BMI. Dog skal det nævnes, at ikke alle med BED er overvægtige og ikke alle overvægtige har BED.
  • Ortoreksi er en spiseforstyrrelse, der er karakteriseret ved mennesker, der har et overdrevet fokus på sundhed og det at spise sundt. Her er madens kvalitet, kaloriemængde og motion i fokus. Det bliver en besættelse at være sund.

Fælles er at mad, kost og kalorier er alt overskyggende for alt andet de foretager sig, og det der styres der liv. En spiseforstyrrelse er en form for forsøg på at kontrollere ens liv, hvilket sker gennem kontrol af mad. En spiseforstyrrelse er en psykisk sygdom, og det er ikke noget, som man kan klare alene. Derfor er det vigtigt, at man får hjælp til at blive rask igen.